שאלות ותשובות

השאלות והתשובות הכי נפוצות בעולם האתרים והאינטרנט

ניסיתי לרכז עבורכם כמה שיותר שאלות ותשובות ששאלו אותי במהלך השנים, ואני מקווה שתמצאו כאן תשובה לשאלה שלכם,
אם לא – תמיד תוכלו לפנות ולשאול אותי.

WordPress היא מערכת ניהול תוכן בקוד פתוח.
לפני שאעמיק במערכת עצמה, אסביר קודם מה זה אומר "מערכת ניהול תוכן" – כל אתר מכיל בתוכו המון מידע, טקסטים, תמונות, אזורים מיוחדים, מוצרים ועוד… כדי שהמשתמש יראה את הדברים בצורה ברורה – כותבים ומכניסים את הטקסטים, התמונות ושאר הדברים שאנחנו רוצים לתוך מערכת ניהול התוכן הזו – והיא כבר יודעת להציג כל אלמנט (תמונה / טקסט) בהתאם למה שהוגדר לה.

מערכת WordPress היא מערכת כזו – היא בנוייה באמצעות קוד פתוח – קוד שמאפשר לכל מפתח לצפות ולהכיר את הליבה של המערכת, ולפי זה לייצר תוספים או תבניות שיודעות להציג את התוכן, זה חשוב וטוב להשתמש במערכת ניהול תוכן קיימת, ככה ניתן להתמקד בנראות החיצונית, ולא לבנות אתר מאפס.

מערכות ניהול תוכן בקוד פתוח נוספות שקיימות הן Magento, Joomla, Drupal, ועוד…
על ההבדלים בין המערכות הסגורות והפתוחות אענה בשאלה בנפרד.

WIX היא מערכת ניהול תוכן בקוד סגור.
לפני שאעמיק במערכת עצמה, אסביר קודם מה זה אומר "מערכת ניהול תוכן" – כל אתר מכיל בתוכו המון מידע, טקסטים, תמונות, אזורים מיוחדים, מוצרים ועוד… כדי שהמשתמש יראה את הדברים בצורה ברורה – כותבים ומכניסים את הטקסטים, התמונות ושאר הדברים שאנחנו רוצים לתוך מערכת ניהול התוכן הזו – והיא כבר יודעת להציג כל אלמנט (תמונה / טקסט) בהתאם למה שהוגדר לה.

מערכת WIX היא מערכת כזו – היא בנוייה באמצעות קוד סגור – מערכת שבנויה בצורה כזו מאפשרת למשתמשים פשוטים להשתמש בכל פונקציה שהמפתח של המערכת החליט שאפשר להשתמש, זה חשוב וטוב להשתמש במערכת ניהול תוכן קיימת, ככה ניתן להתמקד בנראות החיצונית, ולא לבנות אתר מאפס.

מערכות ניהול תוכן בקוד סגור נוספות שקיימות הן , Shopify, eShop, ועוד…
על ההבדלים בין המערכות הסגורות והפתוחות אענה בשאלה בנפרד.

שאלה שאולי לא יצא לכם לחשוב עליה – אני מודה, אבל כל מי שרוצה שיהיה לו אתר חייב לשאול את עצמו כשהוא מחפש את הגורם שיקים לו את המערכת בעולם הוירטואלי.

כדי להבין את המשמעות שעומדת מאחורי השאלה הזו – אנחנו צריכים תחילה להבין את המונחים – שנתחיל?

  • מפתח אתרים – הוא אדם שלמד לכתוב קוד מאפס, בדרך כלל השפות הנפוצות שהוא צריך לדעת כדי לכתוב קוד לאתר אינטרנט הן HTML, PHP, CSS, .NET, Java ועוד.
    מפתח אתרים יכול לבנות אתר שלא דורש מערכת ניהול תוכן – ז"א הקוד כולל את הטקסטים והתמונות, הוא יכול גם לבנות מערכת ניהול תוכן וזה יהיה הבסיס לניהול תוכן האתר.
    כמו כן, הוא יכול להתבסס על מערכת ניהול תוכן קיימת כמו WordPress ולבנות על התשתית שלה.
  • בונה אתרים – הוא אדם שמכיר ויודע איך הדברים עובדים מאחורי הקלעים, ויודע להשתמש במערכות קיימות לצורך התאמת האתר לצרכי הלקוח.
    כיום יש מגוון פתרונות לבניית אתרים ללא צורך בידיעת קוד מאפס – זה חוסך זמן, חוסך עלויות ומאפשר להגיע לתוצאות טובות מאוד.
    בונה אתרים טוב יודע לקרוא ולהתמודד עם חלקים שונים בקוד, יודע להבין הירככיה של מבנה המערכת הקיימת ויודע להתעסק עם קטעי CSS, Java ו-HTML שונים.

 

אז אם נחזור לשאלה המקורית – מה ההבדל – אפשר להתייחס לזה בצורה כזו –
מפתח אתרים יכול לבנות משהו מיוחד שלא ראינו כאן לפני כן, והעלויות יהיו בהתאם.
בונה אתרים יכול להוות פיתרון לבניית אתר ראשון לצורך חשיפת העסק ברשת האינטרנט.

שרת שיתופי הוא בעצם שרת אחד שיודע לתת מענה לכמות גבוהה של אתרים, בד"כ ישנם כ-300-500 אתרים שונים שנמצאים תחת אותו שרת, הם אינכם יכולים לראות אחד את השני, אך הם משפיעים האחד על השני, כך שאם אחד האתרים דורש משאבים חזקים יותר, ייתכן והוא ישפיע על שאר האתרים שנמצאים באותו שרת.

חברות המציאות שירות איחסון / אירוח אתרים שיתופי, בד"כ יציעו אותו במחיר מאוד זול ויגבילו את האתרים ברוחב פס, נפח אחסון, כמות תיבות דואר שניתן להשתמש או אפילו כמות משתמשי FTP.

שירות כזה מתאים בדר"כ לאתרים קטנים המהווים כרטיס ביקור של העסק, או עמוד נחיתה קטן שיהיה אפשר להפנות אנשים שיראו את הנוכחות של העסק ברשת.

שרת ייעודי הוא שרת שבד"כ מספק שירות ללקוח אחד, בין הוא בוחר שזה יהיה שרת להצגת האתר, או בין הוא בוחר שזה יהיה שרת דואר אלקטרוני וכו'.

הקמה ותחזוקה של שרת ייעודי בד"כ עולה המון המון כסף, יש צורך בתחזוקה שוטפת, לפעמים רישיונות, רצוי שתהיה לו רפליקציה למקרה של נפילה ועוד לא דיברנו על המקום בו אותו שרת ישב וממנו יתן את השירות, גם לזה יש עלויות.

שרת ייעודי יתאים בד"כ לחברות מאוד גדולות שמספקות שירותים לקהל הרחב, או חברות גדולות שמפרסמות שירות מיוחד וחייבות זמינות מלאה של השרת ושהוא יהיה מהיר במיוחד כדי לתת מענה לכל הפונים, למשל:

  • חברת קוקה קולה כאשר היא יוצאת במבצע מיוחד.
  • משרדים ממשלתיים אשר מספקים מענה דרך האינטרנט.
  • אתרי איקומרס גדולים – כמו למשל סופר-פארם.
  • אתרים של קופות החולים.
  • ועוד ועוד…

cPanel זוהי תוכנה שמותקנת על שרתי אירוח אתרים, המטרה שלה לאפשר לשרת אחד לתת מענה ליותר מאתר אחד בוזמנית.
המערכת מנהלת משתמשים, ולכל משתמש יש את רמת ההרשאות שלו והמגבלות שלו, וזה בהתאם לחבילה שנרכשה מחברת האירוח.
כמו כן, המערכת יודעת לנתב את המשאבים בהתאם לצרכים של כל אתר בנפרד (כמובן בהתאם להגדרות שהוגדרו לה).

תוכנה זו מותקנת בעיקר על שרתים שיתופיים שמספקים שירות לכמות גדולה של אתרים, אך ניתן לראות את זה גם על שרתים פרטיים שמריצים מספר אתרים בודדים.

 

כאשר רוכשים דומיין – רוכשים את הזכויות של השם, ז"א שהנכס נרשם על שם הבעלים ורק הוא יכול לבצע פעולות על אותו דומיין, הדומיין הוא חד ערכי ולא ניתן להשתמש באותו דומיין בשני מקומות שונים.

כדי שבגלישה לכתובת הדומיין דרך הדפדפן יוצג האתר צריך לעדכן את השרתים בעולם היכן קבצי האתר נמצאים, או במילים אחרות, באיזה שרת הם מאוחסנים.

את ההגדרות עושים דרך שרתי ה-NS (Name Servers) שמוגדרים תחת הדומיין, NS הוא שירות שכל המטרה שלו היא להיות "מודיעין" של אותו הדומיין, הוא מודיע לעולם היכן מאוחסנים השירותים עבור אותו דומיין, למשל אם משתמש מגיע באמצעות הדפדפן עם כתובת הדומיין שלכם – בגלל שהוא הגיע דרך הדפדפן שרתי ה-NS יפנו אותו לשרת שמאחסן את קבצי האתר.
או במידה וניסיתם לשלוח דואר אלקטרוני ויש לגם שירות דואר אלקטרוני פעיל על הדומיין, אז שרתי ה-NS יבדקו מה כתובת אחרי הכרוכית (שטרודל) – וידעו להפנות את המכתב לשרת שנותן שירותי דואר לאותו הדומיין.

לכן, כל עוד לא יבוצעו ההגדרות הבסיסיות על הדומיין – לא תוכלו לגלוש לאתר ולראות את הקבצים שלו.
שימו ❤️ – נקודה חשובה! אני מתייחס לגלישה לאתר באמצעות כתיבת הדומיין בדפדפן, ולא חיפוש האתר דרך גוגל או מנוע חיפוש אחר – זה כבר סיפור אחר.

כיוון שדומיין הוא נכס לכל דבר, כמו למשל רכב או בית – יש עליו בעלות, הבעלות מקנה לבעלים הבלעדי לבצע כל פעולה גם אם הוא לא המשלם הישיר.

חשוב מאוד ברכישת דומיין, בין אם אתם מבצעים את הרכישה בעצמכם או בין אם רוכשים אותו עבורכם – חשוב לרשום את הבעלות על שמכם, מומלץ להשקיע בזה 10 דקות ולהיות בטוחים שגם אם יהיה משהו בעתיד – אתם תהיו הבעלים הבלעדיים שיחליטו מה ניתן לעשות עם הדומיין.

זכרו – בעלות על דומיין נרשמת עם שמכם המלא, כתובת, מייל וטלפון – וכל הפרטים באנגלית

במידה ובתהליך הקמת העסק ואתר האינטרנט שלכם נרכש דומיין עבורכם אבל הפרטים תחת הבעלות נרשמו על גורם אחר (למשל חברת הבנייה או המשלם) – מומלץ לבצע תהליך העברת בעלות.

את התהליך מבצעים מול רשם הדומיינים בו רשום הדומיין, לכל רשם יש תהליך שונה ולכן מומלץ לדבר עם צוות התמיכה לפני תחילת התהליך.

עבור דומיינים ישראליים – למשל דומיין בסיומת .co.il – התהליך הוא ידני של רשם הדומיינים מול איגוד האינטירנט הישראלי, ומחייב אישור וחתימה של הבעלים הנוכחי והבעלים החדש, כמו שציינתי כל רשם דורש פרטים אחרים, לכן ייתכן ותצטרכו למלא מספר מסמכים להשלמת התהליך.

בדומיין עם סיומת עולמית שנרכש מרשם בינלאומי – למשל .com מול הרשם GoDaddy, התהליך בדרך כלל אוטומטי – ומתבצע בתוך החשבון על ידי שינוי הפרטים ושמירתם.

חשוב לי להדגיש – העברת בעלות על דומיין תלויה קודם כל ברשם – לכן תמיד תבדקו אם הדומיין רשום דרך רשם ישראלי או ישירות מול רשם בינלאומי.

תוכלו תמיד לבדוק את פרטי הדומיין דרך הכלי whois כאן

בעולם קיים איגוד אינטרנט אחד ראשי (נקרא ICANN), איגוד זה אחראי על הסיומות הבנילאומיות אותן ניתן לרשום באמצעות כל רשם, אך כאשר מדובר על מדינה או יותר נכון סיומת של מדינה – איגוד האינטרנט העולמי מקצה את אפשרות הרישום אך ורק לאיגוד האינטרנט באותה מדינה.

למשל בישראל, הסיומות המוכרות co.il / org.il / net.il / gov.il / ac.il, ניתן לרכוש אך ורק באמצעות אחד הרשמים המורשים במדינת ישראל, אותם רשמים הוסמכו על ידי איגוד האינטרנט הישראלי למכירה של דומיינים בישראל.

אני כאן...
השאירו פרטים ואחזור אליכם.
במה אוכל לעזור היום?
אני כאן...
השאירו פרטים ואחזור אליכם.
במה אוכל לעזור היום?